Na konferenci GDPR in ePrivacy smo dobili veliko odgovorov

Tudi v Sloveniji začne s 25. majem veljati novi zakon o varstvu osebnih podatkov ZVOP-2, ki temelji na GDPR. Na tem področju bodo korenite spremembe glede pridobivanja osebnih podatkov, njihove uporabe in obdelave.

Ravno v ta namen smo v Združenju za direktni marketing skupaj z Dima centrom in podjetjem InfoHiša organizirali konferenco GDPR in ePrivacy. Konferenca je potekala v sredo 7. 2. v Kristalni palači v Ljubljani.

Gospa dr. Nataša Pirc Musar iz odvetniške pisarne Pirc Musar in partnerji,je nastopila kot prva predavateljica na konferenci. Predstavila nam je “pravni vidik prilagoditve na GDPR”. Največ težav se nam obeta s presojanjem, kaj pri obdelavi podatkov spada med segmentiranje, za katerega ne bomo potrebovali dodatnih privolitev in kaj je že profiliranje, ki zahteva privolitve.

Nato je sledilo predavanje njene kolegice gospe mag. Rosane Lemut Sterle, ki nas je pobližje spoznala s tem “kaj nam prinaša Zakon o varstvu osebnih podatkov 2 (ZVOP-2)”. Tukaj so stvari še nekoliko nedorečene, saj nam GDPR uredba pušča bolj proste roke pri pridobivanju in obdelavi osebnih podatkov, kot pa bo to določal sam ZVOP-2.

Da GDPR ni bav bav in kako zmagati bitko z njim, nam je predaval gospod Andraž Štalec, ki je direktor in soustanovitelj agencije Red Orbit in je na področju digitalnega marketinga aktiven že od leta 2001. Njegovo glavno sporočilo se dotika predvsem upravljanja podatkov na spletu. G. Štalec pravi, da moramo že v naprej pretehtati, za katere namene se bodo posamezni podatki uporabljali in to navesti v pravila in akte, saj kasneje podatka ne bomo mogli uporabiti za druge namene, kot smo jih navedli.

V drugi polovici konference GDPR in ePrivacy so sledila še tri predavanja. Gospa Mathilde Fiquet, predstavnica FEDME, nam je v angleškem jeziku predavala o GDPR in neposrednem trženju v digitalnem svetu. Predstavila nam je pogajanja, ki na to temo potekajo na evropski ravni. Namen FEDME je, da inštitucijam, ki sprejemajo zakone pojasnijo pozitivne vplive na potrošnjo, ki jo podjetja izvajajo s pomočjo osebnih podatkov.

Kasneje nam je vodja sektorja za nadzor operaterjev AKOS, gospa Katja Kmet pojasnila nekaj več “O predlogu Uredbe o zasebnosti in elektronskih komunikacijah”.

Konferenco smo zaključili s predavanjem gospoda mag. Filipom Božićem iz podjetja ZUPO d.o.o., ki nam je povedal “kaj GDPR prinaša računalničarjem in organizaciji v procesnem ter tehničnem pogledu”. Predvsem je izpostavil dejstvo, da smo Slovenci zelo dostopni za vrsto prevar in moramo zaupne podatke, ki jih uporabljamo pri svojem delu skrbno varovati tako z gesli, ustrezno programsko opremo in nasploh nadzoru znotraj podjetja, ki preprečuje dostop nepooblaščenim osebam do naših računalnikov.

Da, je bila konferenca GDPR in ePrivacy več kot dobrodošla, smo videli po zanimanju in vprašanjih obiskovalcev. Predavatelji so se potrudili, da so nam dali obširne odgovore, po koncu pa so sledile še debate.